Klaverjassen

Klaverjassen is één van de populairste kaartspelletjes in Nederland. Het wordt gespeeld met 32 kaarten, de zogenaamde piketkaarten. Het team met de meeste punten, is de winnaar van het spel.

Regels van het spel

Alleen de 32 kaarten van 7 en hoger, inclusief de azen, worden gebruikt. De kaarten worden verdeeld, iedere speler ontvangt er 8. Meestal krijgt iedere speler eerst 3 kaarten van de deler, daarna 2 en daarna weer 3, of anders eerst 4 en daarna nog een keer 4. Eén voor één delen is niet gebruikelijk.

  • 7 8 9 10 boer Vrouw Koning Aas
    Het spel wordt gespeeld met deze 32 kaarten

Een complete wedstrijd bestaat uit 16 spelen, een boompje, waarbij alle vier spelers vier keer delen. Bij aanvang van ieder spel wordt een troefkleur bepaald, meestal door een kaart van de niet gebruikte stapel, de zgn. draaikaarten om te draaien. Tijdens het eerste spel is de troefkleur altijd klaveren.

Het spel wordt gespeeld met 2 teams van 2 spelers. De teamgenoten mogen niet naast elkaar zitten. Teamgenoten zitten dus altijd tegenover elkaar en zijn nooit na elkaar aan de beurt.

Beginnend bij de speler links van de deler wordt er gezegd of er wordt gespeeld of gepast. Deze bieding bestaat uit de mededeling pas of speel. Als een speler besluit te spelen dan hoeft de volgende speler niets meer te zeggen. Als iemand speelt, gaat hij er vanuit dat hij samen met zijn partner meer dan de helft van het aantal punten in het spel zal behalen. De andere twee spelers zullen proberen dit te verhinderen.

Wanneer er rondgepast wordt, dat wil zeggen dat alle vier spelers passen, dan zijn er verschillende mogelijkheden, naar wat er in het begin van het spel is afgesproken. Mogelijkheden zijn:

- Verplicht spelen: De speler links van de deler moet verplicht spelen op de kleur van de volgende draaikaart.
- Verplicht spelen: De speler links van de deler moet verplicht spelen en bepaald zelf de kleur.

Lees de spelregels verder op de volgende pagina

Meer spelregels lezen? Like ons op Facebook