Single deck - SpelTips.eu

Bordspellen

Single Deck

Het spelverloop bij het spelen met één kaartspel verschilt in theorie niet van dat met andere Blackjackspellen. Het grootste verschil zit ‘m in het aantal kaarten. Hoewel dat op het eerste gezicht logisch lijkt, heeft het verregaande consequenties.

In een gewoon kaartspel worden voor Blackjack 52 kaarten gebruikt. In een situatie waar de bank als eerste kaart een Aas heeft en de speler zelf geen kaart heeft die 10 punten waard is, is de kans in eerste instantie 33% dat de bank Blackjack krijgt (vier kaarten elk van 10, een Boer, een Vrouw en een Heer geven 16 mogelijkheden op Blackjack uit 49 kaarten). Spelen er nog twee andere spelers mee aan tafel die ook geen kaart van 10 punten hebben, dan is de kans ineens groter met 35% (16 uit 45 mogelijkheden).

De percentages verschillen niet bijzonder veel op het moment dat met een slof van twee, vier of zes kaartspellen wordt gespeeld; alle cijfers worden immers met de factor vermenigvuldigd van het aantal spellen. Het grote verschil komt naar voren voor de oplettende speler. Als er namelijk al kaarten gespeeld zijn, kan zelfs een speler die niet specifiek kaarten telt nog de waarschijnlijkheid aanpassen aan de hand van een vorige beurt. Als in die vorige beurt ontzettend veel kaarten met 10 punten voorbij zijn gekomen, gaat de kans flink omlaag. Andersom gaat de kans op Blackjack omhoog als er relatief veel lage kaarten in het spel zijn geweest.

Dit is zonder ingewikkeld systeem nog prima in de gaten te houden. En als dit geldt voor oplettende spelers, is het niet moeilijk te bedenken hoeveel voordeel een kaartenteller hieruit haalt. Door het aantal spellen waarmee gespeeld wordt te vermenigvuldiger, wordt het een stuk lastiger om in te schatten welke kaarten voorbij zijn gekomen en wat de kans is dat de volgende kaart cruciaal hoog of laag is.

Casino’s die het spelen met een enkel spel nog aanbieden, hebben daarom vaak afwijkende regels aan tafel. De meest in het oog springende regel is dat spelers bij een Blackjack direct uitbetaalt krijgen in een verhouding van 6 op 5 in plaats van 3 op 2. Bij een inzet van € 100 krijgt een speler met Blackjack dus geen € 150 terug zoals gebruikelijk, maar slechts € 120.

Andere regels die kunnen afwijken van de standaardregels zijn de limieten voor de bank of mogelijkheden voor spelers. Regels voor verdubbelen of splitsen kunnen afwijken, waardoor spelers minder keuze hebben. Ook kan de limiet waarop de bank moet stoppen met spelen verschillen van een gewoon spel. Vaak worden de kaarten ook vaker geschud dan gebruikelijk is bij het spelen met een slof.