Jokeren

Jokeren wordt gespeeld met een groep(je) mensen, met 104 kaarten (2 kaartspellen).

Doel van het spel

Doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten (punten) kwijt te raken, door hiermee sets of rijen te vormen. Een set bestaat uit drie of vier kaarten van dezelfde waarde, maar verschillende kleuren (ruiten - harten - schoppen - klaver). Een rij bestaat uit minimaal drie kaarten van dezelfde kleur en in oplopende volgorde (aas - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - boer - vrouw - heer - aas). Deze sets en rijen liggen open op tafel.

  • Aas Aas Aas
    Dit is een set met 3 dezelfde kaarten
  • 7 8 9
    Dit is een rij met 3 kaarten van dezelfde kleur

Begin van het spel

Elke speler begint met 13 kaarten in zijn hand. De kaarten die overblijven worden gesloten op een stapel gelegd. Om de beurt pakken de spelers de bovenste kaart van deze stapel. Ook mag een speler als hij of zij kan, uitkomen of de weggegooide kaart van de speler die dan aan de beurt was kopen. Deze speler krijgt de kaart dan, plus 1 extra van de stapel.
Degene na de dealer mag de eerste kaart van het stapeltje pakken. Daarna moet de speler een kaart op de weggooistapel leggen. Wanneer een speler zodanige sets en/of rijen in zijn hand heeft, dat hij daarmee minimaal 40 punten kan vormen, mag hij deze sets en/of rijen open op tafel leggen. Dit wordt uitkomen genoemd. In een volgende beurt mag deze speler ook bij sets en rijen die door medespelers gevormd zijn, kaarten aanleggen.

Een variant is waarmee met minimaal 50 punten op tafel moet worden gekomen. Bij deze variant mag een speler ook uitkomen als hij minder dan 50 punten heeft maar wel al zijn kaarten kan uitspelen en één kaart over houdt voor de aflegstapel.

Lees de spelregels van jokeren verder op de volgende pagina.

Meer spelregels lezen? Like ons op Facebook