Rummi - SpelTips.eu

Bordspellen

Rummi

Met Rummi is het doel van het spel om alle kaarten weg te spelen. Het verloop van het spel lijkt erg op het bekende spel Rummikub.


Doel

Het doel in het spel is om als eerste alle kaarten weggespeeld te hebben. Dit is ongeveer gelijk aan het bekende spel Rummikub.


Het spel

Zowel u als uw tegenstander of tegenstanders krijgen 13 kaarten gedeeld. Hiermee is het de bedoeling om rijtjes te maken van opeenvolgende kaarten met dezelfde kleur, of rijtjes te maken met kaarten van dezelfde waarden (bijvoorbeeld 3 achten).
Verder moet u in uw eerste beurt minimaal 40 punten uitgooien. Deze punten mogen uiteraard wel over verschillende rijtjes worden verspreid. Ten slotte bestaat een rij altijd uit minimaal 3 kaarten.


Speciale kaarten

In dit spel zit eigenlijk maar 1 speciale kaart, de joker. Deze joker mag u neerleggen voor elke kaart, en telt in de eerste beurt voor het aantal punten van de kaart die de joker vervangt. U mag per rijtje slechts 1 joker gebruiken.


Spelverloop

U begint uw beurt altijd door een kaart van de stapel te pakken. Hierbij heeft u de keuze om een kaart van de gesloten stapel te pakken, of de kaart die uw tegenstander zijn laatste beurt heeft weggegooid. In uw beurt mag u vervolgens rijtjes wegleggen en, indien u al 40 punten heeft weggelegd, kaarten bij andere rijtjes aanleggen. U kunt met dit spel geen rijtjes splitsen en veranderen, zoals bij Rummikub wel kan. Ten slotte gooit u aan het einde van uw beurt een kaart weg.
Indien u dan geen kaarten meer over heeft, wint u de ronde. De kaarten die uw tegenstander of tegenstanders nog overhebben, bepalen de min-score van die spelers.


Puntentelling

Elke kaart heeft zijn eigen waarde in punten, de plaatjes (boer, vrouw, heer) 10 strafpunten en de aas 11 strafpunten. Indien u nog een joker over heeft terwijl een tegenstander al zijn kaarten kwijt is, levert dit u 25 strafpunten op.
Tenslotte is nog van belang hoe uw tegenstander is uit gegaan. Heeft uw tegenstander al zijn kaarten in 1 beurt uitgelegd, dan worden uw strafpunten ook nog eens verdubbeld.

Voorbeeld: Uw tegenstander heeft al zijn kaarten weggespeeld in 1 beurt. U heeft nog een schoppen 8, harten vrouw en een joker over. Uw totale score is dan (8+10+25 x 2) 86 straf of minpunten.