Parlay - SpelTips.eu

Bordspellen

Parlay

Net zoals de Paroli strategie is ook de Parlay strategie een inzetstrategie waarbij spelers steeds meer inzetten na een winnende hand. Het woord ‘parlay’ in het Engels staat voor een methode waarbij een klein deel wordt gebruikt om iets groters te bewerkstelligen. In de wereld van casino’s en Blackjack betekent parlay dat door te beginnen met een kleine inzet een grotere inzet gespaard kan worden, wat op den duur leidt tot grotere winsten. Het idee achter de parlaystrategie is dat door zoveel mogelijk te spelen met geld dat niet in het budget van de speler zit, de verliezen zoveel mogelijk worden beperkt. Dit ‘extra’ geld komt uit de winst van een eerdere hand. In plaats van de winst te incasseren, gebruikt de speler deze winst om een grotere inzet te kunnen inleggen en zo de mogelijke winst ook te vergroten.

In theorie is het dus zo dat de winst van iedere hand wordt gebruikt om de inleg te verhogen. Toch kan dit niet direct worden toegepast. Een speler die alle winst steeds bij de originele inleg zet, verliest immers alles op het moment dat een winnende reeks eindigt. De sleutel tot het succesvol implementeren van de parlaystrategie is de winsten op een strategische manier in te zetten.

In blackjack zijn de meeste winsten een verdubbeling van de eerste inleg. Als een speler begint met een inleg van € 5, wint de speler over het algemeen ook € 5. Door de eerste winst bij de inleg toe te voegen, wordt de inleg verdubbelt tot € 10 (zonder dat dit een effect heeft op het budget van de speler). Als hierop weer een winst volgt, kan de speler de inzet opnieuw verdubbelen.

Op dit moment is het echter verstandiger om slechts € 5 bij de inzet te voegen en € 5 als winst te incasseren. Wint de speler nu, dan krijgt hij of zij € 15. Bij een verlies is de eerste inzet gedekt en heeft de speler nog steeds hetzelfde budget. Door deze gelaagde manier van inzetten te gebruiken, kan de speler (zolang de winnende reeks standhoudt) steeds meer inzetten zonder dat het een effect heeft op het budget.

Er zijn een aantal voordelen aan de parlaystrategie. Allereerst kunnen spelers verliezen ondervangen doordat het budget minder wordt aangeslagen. Daarnaast maakt een speler kans op grotere winsten, omdat de inzet steeds wordt verhoogd. Wel moet een winnende reeks ten minste drie winsten op rij hebben voordat er daadwerkelijk sprake is van winst.

De valkuil van de parlaystrategie is het daadwerkelijk toepassen van de strategie. Spelers die steeds hun inzet verhogen, kunnen ‘vergeten’ hun winsten af te romen en daarmee het voordeel van de strategie tenietdoen door steeds hogere winsten na te jagen. Hoe een speler de gelaagde inzetten toepast, is een persoonlijke keuze, maar door van tevoren een strategie toe te passen en die aan te houden, kan de parlaystrategie een goede manier zijn om met minimaal risico toch grote inzetten te plaatsen.