Splitsen - SpelTips.eu

Bordspellen

Splitsen

Splitsen in Blackjack is een optie op het moment dat een speler twee kaarten van precies dezelfde waarde gedeeld krijgt. Door te splitsen kan een speler met twee handen tegelijk spelen; een hand van twee kaarten met een waarde van 8 verandert door te splitsen in twee handen waarbij de 8 ieder een extra kaart krijgt. Splitsen gebeurt door een extra inzet neer te leggen met dezelfde waarde als de eerste inleg. Sommige casino’s staan ook toe om nog verder te splitsen als ook de extra kaart weer dezelfde waarde heeft. Over het algemeen wordt wel een maximum van drie handen gehanteerd.

Een voordeel van splitsen is dat de speler extra kansen heeft om te winnen. Bij sommige combinaties van kaarten is dit voordeel extra groot; twee kaarten met een waarde van 9 geven een uitstekende uitgangspositie (ook als de speler niet splitst). Twee kaarten met een waarde van 8 geven een goede uitgangspositie na het splitsen, terwijl een puntentotaal van 16 voor veel mensen een risico vormt. Een nadeel van splitsen is vanzelfsprekend dat de inzet ook verdubbelt moet worden. Om op de beste manier te splitsen, is het goed om een vaste strategie aan te houden. Veel spelers splitsen geen kaarten met een waarde van 10 of twee kaarten met een waarde van 5 – in het laatste geval wordt het verstandiger geacht om te verdubbelen. Twee kaarten met een waarde van 4 zijn ook geen goede keuze om te splitsen, vooral omdat de totale waarde van 8 een betere uitgangspositie geeft op winst.

Aan de andere kant zijn Azen en kaarten met een waarde van 8 favoriet om te splitsen. Bij de Azen verdubbelt dit niet alleen de kans op een Blackjack, maar omdat twee Azen samen 12 punten maken, is dit in principe geen goede hand. Datzelfde geldt in mindere mate voor de twee 8en, die hierboven al besproken zijn.

Voor de andere kaarten hangt de beste beslissing af van de kaart die de bank open heeft. Als die kaart een waarde heeft van 2-7, is het het best om twee kaarten van 2, 3 en 7 te splitsen. Als de speler twee kaarten heeft van 6, is splitsen alleen verstandig als de dealer 2-6 heeft. Het splitsen van twee kaarten van 9 is alleen verstandig als de bank een 2-6 heeft of een 8 of 9. Bij alle andere opties is het beter om op 18 punten te blijven.

Splitsen is een van de meest eenvoudig te begrijpen regels in het Blackjack. Tegelijkertijd is het voor het correct toepassen van de techniek wel noodzakelijk om een strategie te hebben en beslissingen te nemen op basis van de situatie op de tafel.