Patience - SpelTips.eu

Bordspellen

Patience

Patience is één van de meest populaire kaartspellen die je zonder andere spelers kunt spelen. Het spel kent enkele varianten, maar de variant die op deze pagina staat uitgelegd, is de meest gespeelde versie.


Spelregels

Dit spel heeft overeenkomsten met het spel Freecell, maar is niet totaal gelijk.

Dit spel kunt u in uw eentje spelen. Allereerst worden de kaarten geschud en maakt u 7 stapeltjes, waarvan de eerste stapel 1 kaart heeft, de 2e stapel 2 kaarten, de 3e stapel 3 kaarten etc. De bovenste kaart van elk stapeltje is zichtbaar, de overige kaarten liggen met hun achterkant naar boven. Boven de rechter 4 kaarten houd u 4 denkbeeldige vakjes vrij. De rest van de kaarten legt u linksboven.

Kaarten kunnen worden verplaatst door ze onder een kaart te leggen die net, 1 punt, hoger van waarde is en niet de kleur heeft van de te verplaatsen kaart. Een harten 7 kan dus onder een schoppen 8. U kunt ook meerdere kaarten tegelijk verplaatsen. Het doel is uiteindelijk om alle kaarten rechtsboven op de 4 denkbeeldige vakjes weg te spelen.

Als de pot op is, kunt u beginnen met de kaarten weg te spelen. Dit mag overigens ook al eerder. De vier vakjes staan voor de vier kaartsoorten. (schoppen, klaveren, harten en ruiten) U legt hier de kaarten in volgorde weg, de aas onderop en de koning bovenop. Hoe meer kaarten u weg kan spelen, hoe meer punten u heeft. Uiteindelijk kunt u vast komen te zitten. U heeft het spel dan helaas niet uitgespeeld.