Bridge

Bridge is een kaartspel dat ook onder de denksport geplaatst kan worden. In duplicaatbridge is bewust gestreefd naar het zoveel mogelijk uitschakelen van de factor 'geluk' als bepalend voor de uitkomst. Het spel vereist concentratie, geheugen en logisch denken en goede samenwerking tussen partners. Bridgen bestaat uit twee delen, het bieden en het spelen.

Spelverloop

Het spel wordt gespeeld met 52 kaarten. Ze worden een voor een gedeeld, te beginnen bij de speler links van de gever, met de klok mee tot iedere speler 13 kaarten bezit.

Het wordt gespeeld door vier personen. Aan iedere speler wordt een windrichting toegekend. Dit is dus Noord, Oost, Zuid of West. Noord en Zuid spelen samen in 1 team. Ze spelen samen tegen Oost en West, die ook 1 team vormen. De teams kunnen op het moment van het spel worden gevormd, maar professionele spelers hebben vaak een vaste partner. Omdat zij al heel lang samen spelen, begrijpen ze elkaars spel.
De spelers zien elkaars kaarten niet. Een goed bridgepaar begrijpt elkaar en vertrouwt elkaar, zodat ze effectief kunnen bieden en tot een 'contract' komen. Na het bieden wordt gespeeld, waarbij ieder team zo veel mogelijk slagen probeert te maken.

Het bieden

Het doel van het spel is zoveel mogelijk slagen halen als team. Het gaat dus niet om het aantal punten, zoals bij Klaverjassen. Aan het begin van het spel start een zogenaamde biedronde. Iedere speler heeft om de beurt de keuze uit 2 opties: passen of bieden. De speler geeft met de hoogte van zijn bod aan, hoe sterk zijn kaarten zijn. Hoe meer slagen de speler denkt binnen te halen, hoe hoger zijn bod is. Hiermee geeft de speler ook een signaal naar zijn partner.

Een speler kan ook een contract bieden. Dit doet een speler door een aantal (maximaal 7), en een kaartsoort te noemen. Dit is dus klaveren, harten, ruiten of schoppen. De gekozen kaartsoort is een troefkleur, maar kan ook Sans Atout (zonder troef) zijn.
Daarna mag de volgende speler kiezen of hij een hoger bod wil doen. Een lager bod is niet mogelijk. Een bod is hoger als het wordt gedaan met een hogere kaartsoort, of een hoger aantal. De volgorde van de kaartsoorten is als volgt vastgelegd, van laag naar hoog:

- Klaveren
- Ruiten
- Harten
- Schoppen
- Sans (SA) (zonder troef, Sans Atout SA, no trumps NT)

Lees de spelregels van bridge verder op de volgende pagina.

Meer spelregels lezen? Like ons op Facebook