Dammen - SpelTips.eu

Bordspellen

Het bordspel dammen is één van de bekendste spellen ter wereld. In Engeland gaat het spel door het leven onder de naam ‘checkers’. Dammen is zeer eenvoudig en daardoor ook geschikt voor jonge kinderen. Hoewel dammen niet kan tippen aan de populariteit van schaken is het wel een populair bordspel. Het leukste is dat tactiek en inzicht het verschil kunnen maken en het spel dus niet is gebaseerd op geluk. Je kan door veel te oefenen veel beter worden in dammen en jouw tegenstanders een stapje voor proberen te blijven. Het klassieke bordspel heb je zo onder de knie, maar voor het gemak hebben wij hieronder wel de speluitleg genoteerd.

Dambord & schijven

Een spelletje dammen kan je uitsluitend met twee personen spelen. De twee spelers nemen het tegen elkaar op en zitten direct tegenover elkaar. Je speelt het spel op een dambord. Je kan een dambord online aanschaffen of in de winkel. Je ziet zeer duidelijk de vakjes op het bord staan. Het gaat om maar liefst 100 verschillende vakjes op een tiental rijen. De vakjes zijn afwisselend van kleur, namelijk zwart of wit. Datzelfde geldt overigens voor de schijven.

De spelers krijgen beide 20 ronde schijven, oftewel de damschijven. Bij de goedkopere versies van dammen gaat het om plastic schijven en bij de duurdere versies om houten schijven. De helft van de schijven is wit en de andere helft is zwart. Allereerst moeten beide spelers de onderste vier rijen vullen met de schijven. Je kan zien dat de twee middelste rijen leeg blijven.

Basisregels

De basisregels zijn erg belangrijk en zal je ook niet snel meer vergeten. Allereerst moet je weten dat wanneer je een schijfje aanraakt je niet meer terug kan. De regel ‘aanraken is zetten’ is dan ook algemeen bekend bij de damspelers. Denk daarom eerst goed na en raak niet gelijk een schijfje aan. Daarnaast bestaat er ook nog de regel dat wit begint. De spelers die met de witte schijven speelt mag het spel starten.

Een andere belangrijke regel is dat alle schijfjes uitsluitend op de zwarte velden geplaatst mogen worden en daar gedurende het spel niet van mogen afwijken. Oftewel, je zal een schijfje nooit op een wit vlak mogen plaatsen.


Speluitleg

Wit begint bij dammen en de eerste zet zal altijd vooruit zijn. Vervolgens is zwart aan de beurt en zo blijft het om en om doorgaan. Je mag een schijfje slechts één rij verplaatsen bij iedere beurt. Het veld waar je de schijf naartoe verplaatst moet wel vrij zijn, er mag dus geen andere schijf op liggen. Het doel is relatief simpel, want je moet de schijven van de opponent afpakken. Zodra de tegenstander al zijn damschijven dan is het spel afgelopen.

Het spel dammen kan ook over zijn wanneer de opponent geen zet meer kan doen. Een schijf afpakken kan alleen door de schijf te slaan. Een schijf slaan kan door de jouw schijf over de schijf van de tegenstander te laten springen. Het veld achter de desbetreffende damschijf dient wel leeg te zijn, anders kan je de zet niet reglementair doen.

Je kan ook meerdere schijven afpakken in één beurt door een meerslag te doen. Zodra je de kans krijgt tot een meerslag dan is dat ook direct verplicht, je kan niet weigeren. Je springt dan over minimaal twee schrijven van de tegenstander heen. De vakjes achter de geslagen stenen moeten leeg zijn. Bij een meerslag mag je de richting diagonaal veranderen als dat nodig is. Het is ook mogelijk om achteruit te slaan als de kans daartoe bestaat. Normaal gesproken mag je de schijven alleen vooruit verplaatsen, maar dat is dus anders als je een schijf van de tegenstander kan slaan.

Voordelen van de dam

Een normale schijf kan gedurende het spel veranderen in een zogeheten ‘dam’. Je dient met jouw schijf de onderste rij te bereiken van de tegenstander. Als dat lukt dan zal er nog een extra schijf op jouw schijfje worden geplaatst. Je kan met de dam meer bereiken. Je kan de dam over verschillende vakjes verplaatsen en niet slechts één vakje per keer verplaatsen. Een dam kan je over de gehele diagonaal verplaatsen. Daarnaast mag de dam ook achteruit verplaatst worden. Als je met een dam de tegenstander wilt slaan dan is dat dus een stuk eenvoudiger. Je mag de dubbele schijf ook meerdere vakjes achter de schijf van de tegenstander plaatsen. Er is alleen één belangrijk punt, een meerslag is ook met een dam verplicht.