31-en - SpelTips.eu

Bordspellen

31-en

31-en verschilt qua naam niet veel van 21-en maar het spel is zeker niet hetzelfde. Eenendertigen is een kaartspel uit Frankrijk, waarbij het de bedoeling is 31 of een zo hoog mogelijke waarde te creëren met behulp van drie kaarten. De spelregels liggen niet helemaal vast en kunnen per land, streek of stad verschillen.


Het spel

Bij eenendertigen wordt er alleen gebruik gemaakt van de zogeheten piketkaarten, de zeven tot en met het aas: aas komt overeen met 11 punten, plaatjes zijn 10 punten, en rest is de eigenwaarde. Bij het begin van het spel worden de kaarten geschud en de deler geeft iedere speler drie willekeurige kaarten en zorgt dat er ook drie willekeurige kaarten (open) in het midden liggen; dit is de pot.

In een variant van het spel mag nu de persoon die na de deler aan de beurt is, zijn drie kaarten omwisselen met de pot of gewoon behouden. In een andere variant houdt de deler bij het delen de kaarten in het midden bedekt en mag voordat er gespeeld wordt ervoor kiezen zijn kaarten met de pot te wisselen; hierna worden de kaarten in het midden open gelegd. Dan begint het spel.

Per beurt mag elke speler een kaart met de pot wisselen en zo proberen een zo hoog mogelijke waarde te krijgen. De waarde wordt per 'kleur' geteld en het maximum van deze totalen zijn je punten. Een harten vrouw, een harten 8 en een schoppen 10 zijn samen dus 18 punten. Een vrouw is 10 punten waard en een 8 8 punten, samen is dit 18 punten. De schoppen 10 telt niet mee, omdat deze kaart van een andere kleur is.
Daarnaast betekent drie maal dezelfde waarde (in verschillende 'kleuren') 30½ punten. Als er 7, 8 en 9 in de pot ligt dan heb je vuile was en komen er drie nieuwe kaarten in het midden.

Deze combinatie levert 31 punten op

Deze combinatie levert 30,5 punten op

Puntentelling

Als een speler denkt de hoogste waarde te hebben dan zegt hij/zij: pas! Als je 31 hebt, moet je zeggen: verbied en mag er niet meer gewisseld worden. Als iemand gepast heeft, mag iedere andere speler nog één rondje ruilen. De punten van alle spelers worden nu met elkaar vergeleken en diegene met de hoogste punten is winnaar. Als je drie dezelfde waardes hebt, heb je het op 1 na hoogste puntenaantal en ben je vrijwel zeker van een overwinning. De hoogst mogelijke score is uiteraard 31: een aas met 2 kaarten van 10 punten van dezelfde kleur.

Soms wordt ook gespeeld met punten, het doel is dan om niet te verliezen. Meestal wordt met 4 punten begonnen en de verliezer raakt een punt kwijt. Als meerdere spelers de laagste waarde hebben, verliezen ze allemaal een punt. De eerste die alle punten verliest komt op de schopstoel of bok en ligt pas uit het spel als hij daarna nog eens verliest, alle andere spelers zijn uit het spel zodra ze hun laatste punt verliezen. Je wint het spel, door als laatste over te blijven. Zo kan je dus een afvalrace organiseren.

Dit is in een notendop de regels van eenendertigen. Uiteraard kunnen er andere regels worden afgesproken, maar dit zijn de meest gangbare.