31-en

31-en verschilt qua naam niet veel van 21-en maar het spel is zeker niet hetzelfde. Eenendertigen is een kaartspel uit Frankrijk, waarbij het de bedoeling is 31 of een zo hoog mogelijke waarde te creëren met behulp van drie kaarten. De spelregels liggen niet helemaal vast en kunnen per land, streek of stad verschillen.

Het spel

Bij eenendertigen wordt er alleen gebruik gemaakt van de zogeheten piketkaarten, de zeven tot en met het aas: aas komt overeen met 11 punten, plaatjes zijn 10 punten, en rest is de eigenwaarde. Bij het begin van het spel worden de kaarten geschud en de deler geeft iedere speler drie willekeurige kaarten en zorgt dat er ook drie willekeurige kaarten (open) in het midden liggen; dit is de pot.

In een variant van het spel mag nu de persoon die na de deler aan de beurt is, zijn drie kaarten omwisselen met de pot of gewoon behouden. In een andere variant houdt de deler bij het delen de kaarten in het midden bedekt en mag voordat er gespeeld wordt ervoor kiezen zijn kaarten met de pot te wisselen; hierna worden de kaarten in het midden open gelegd. Dan begint het spel.

Per beurt mag elke speler een kaart met de pot wisselen en zo proberen een zo hoog mogelijke waarde te krijgen. De waarde wordt per 'kleur' geteld en het maximum van deze totalen zijn je punten. Een harten vrouw, een harten 8 en een schoppen 10 zijn samen dus 18 punten. Een vrouw is 10 punten waard en een 8 8 punten, samen is dit 18 punten. De schoppen 10 telt niet mee, omdat deze kaart van een andere kleur is.
Daarnaast betekent drie maal dezelfde waarde (in verschillende 'kleuren') 30½ punten. Als er 7, 8 en 9 in de pot ligt dan heb je vuile was en komen er drie nieuwe kaarten in het midden.

  • Aas Boer 10
    Deze combinatie levert 31 punten op
  • 7 7 7
    Deze combinatie levert 30,5 punten op
Lees op de volgende pagina meer over de puntentelling

Meer spelregels lezen? Like ons op Facebook