Verzekering - SpelTips.eu

Bordspellen

Verzekering

Veel mensen gaan ervanuit dat het gebruiken van een verzekering geen goede beslissing is. Mede door de lage ‘opbrengst’, een speler krijgt immers alleen de inleg terug en verliest hoe dan ook het bedrag dat voor de verzekering is betaald, vermoeden veel mensen dat het beter is om geen verzekering af te sluiten als hiertoe de mogelijkheid wordt geboden.

De statistieken onderschrijven dit vermoeden. Als de eerste kaart van de bank een Aas is (de voorwaarde voor een verzekering), heeft de bank vier verschillende kaarten die een Blackjack opleveren (de winst waartegen de verzekering wordt afgesloten): de 10, Boer, Vrouw en Heer. Deze vier kaarten vormen in een normaal kaartspel 16 van de 51 beschikbare kaarten – de 52e kaart is de Aas.

Die 16 kaarten komen neer op een percentage van grofweg 31% (dat percentage verandert niet als met een slof gespeeld wordt, omdat alle cijfers die ten grondslag liggen aan het percentage met dezelfde factor vermenigvuldigd worden). Dat is de kans dat de bank inderdaad Blackjack heeft. Omdat een geslaagde verzekering geen winst oplevert, maar alleen de inzet terugbetaalt, is dit die inzet niet waard.

Bovendien betekent het verlies van de verzekering niet automatisch een verlies voor de speler. De verzekering is een ‘side-bet’ dat verder geen invloed heeft op de handen die al gedeeld waren. Heeft de bank dus geen Blackjack, dan gaat het spel gewoon verder en kunnen spelers alsnog op een gewone manier winnen.

Er zijn twee uitzondering waarbij het gebruik van een verzekering wel een verstandige keuze kan zijn. De eerste uitzondering op het nemen van een verzekering bestaat als een speler precies weet hoeveel hoge kaarten er nog in het spel zitten (door kaarten te tellen). Op het moment dat de kans op een lage kaart bijzonder klein is, valt percentage van 31% hoger uit, zodat de verzekering het wel waard is. Zelfs dan gaat het om kleine verschillen die voor de gewone speler de verzekering niet waard zijn, maar voor een speler met een strategie wel het verschil kunnen maken.

De andere uitzondering is ook voor gevorderde spelers. Sommige gevorderde spelers gebruiken een strategie waarbij ze regelmatig van inzet wisselen. Af en toe spelen ze met een kleinere inzet, maar soms ook met een grote inzet. Op het moment dat zo’n grote inzet op het spel staat en een verlies teveel impact zou hebben op de langetermijnstrategie van zo’n speler, kan een verzekering uitkomst bieden.

Beide uitzonderingsscenario’s gaan niet op voor de gemiddelde speler; zelfs niet de gemiddelde speler die zich goed heeft ingelicht. Hoewel er manieren zijn om het huisvoordeel in te perken, is het gebruik van de verzekering in 99% van de gevallen net zo nutteloos als de meesten denken.