Freecell - SpelTips.eu

Bordspellen

Freecell

Freecell lijkt veel op Patience, maar wordt vaak als net iets lastiger gezien. Alle 52 kaarten worden gebruikt, en het doel is om met 4 stapels kaarten in de juiste volgorde te eindigen.


Speel hier nu gratis Freecell!

Spelregels

De 52 kaarten worden geschud en verdeeld in 8 stapeltjes. De eerste 4 stapeltjes hebben 7 kaarten en de laatste 4 stapeltjes 6 kaarten. Boven de linker 4 stapeltjes worden 4 denkbeeldige vakjes vrijgehouden waarop slechts een kaart kan worden neergelegd (freecell), evenals boven de rechter 4 (foundation pile) waarop meerdere kaarten kunnen worden gelegd.

Kaarten kunnen worden verplaatst door ze onder een kaart te leggen die net, 1 punt, hoger van waarde is en niet de kleur heeft van de te verplaatsen kaart. Een harten 7 kan dus onder een schoppen 8. Meer dan 1 kaart kan verplaatst worden als ze voldoen aan dit principe van aflopende waarde en tegenovergestelde kleur, maar de hoeveelheid kaarten die verschoven mag worden hangt af van het aantal vrije 'freecells'. Zorg dus voor minimale bezetting van de freecells.

Kaarten mogen op de foundation pile gelegd worden als ze vrijkomen, in de volgorde Aas / 2 tot en met Koning. Het spel is gewonnen als alle kaarten op de 'foundation pile' zijn gelegd (4 koningen).