Paroli - SpelTips.eu

Bordspellen

Paroli

De Paroli strategie is een van de eenvoudigst ontworpen systemen die in casino’s gebruikt worden. Anders dan bij andere systemen hoeven spelers geen ingewikkelde berekeningen te doen en ook is het systeem uitermate geschikt voor spelers die een beperkt budget hebben. Deze twee factoren maken het Paroli-systeem populair onder allerlei spelers, ook spelers die zich nooit bezighouden met Blackjack.

Bij de methode Paroli verdubbelen spelers steeds de inzet bij winst, totdat een zelfgestelde limiet is bereikt. Veel spelers zetten deze limiet op drie winsten op rij, omdat een vierde winst op rij te weinig voorkomt en daarmee de winsten op het spel zet. Nadat deze limiet is ingesteld, moet het basisbedrag worden gekozen. Dit basisbedrag moet een klein deel zijn van het budget van de speler. Hieronder is € 10 als rekenvoorbeeld genomen.

Paroli begint met het inzetten van één basisbedrag. Bij winst wordt de volgende beurt het dubbele bedrag ingezet. Bij verlies wordt opnieuw het basisbedrag ingezet. Iedere keer dat de speler verliest, wordt weer € 10 ingezet. Op het moment dat de speler wint, is de inzet de volgende beurt € 20. Verliest de speler de beurt, dan begint het systeem opnieuw. Wint de speler, dan is de inleg voor de derde beurt € 40. Als hier ook wordt gewonnen, begint het systeem sowieso opnieuw met € 10.

Door de limieten van maximaal drie winsten worden de verliezen relatief binnen de perken gehouden. Door het basisbedrag op te schalen, wordt tegelijkertijd maximaal gebruik gemaakt van een winnende reeks. Tegenover die balans staat dat dit systeem heel afhankelijk is van die winnende reeksen.

Tegen een lange verliesreeks (of zelfs het uitblijven van een winstreeks) is dit systeem niet goed bestand. Een winnende reeks levert immers € 80 op, wat acht beurten de kans geeft om opnieuw een winnende reeks neer te zetten. Tegelijkertijd is een reeks van drie verliezen net zo waarschijnlijk als een reeks van drie winsten. Hoewel er dus geen groot budget nodig is voor het Paroli systeem vergeleken met andere budgetten, moet er ook genoeg rek inzitten om een verliesreeks op te vangen.

Wel is het goed om te bedenken dat de inzet vanuit het budget van de speler gezien altijd € 10 blijft; de grotere bedragen worden vanuit de winst betaald, waarmee ook een verlies dat groter lijkt (vooral het verliezen van de derde stap) niet ook een groot effect heeft op het budget van de speler.

Doordat de inzetten steeds groter worden, wordt de Paroli strategie een positief-progressie systeem genoemd. Het is technisch gezien precies de tegenovergestelde strategie van het Martingale systeem.