21-en - SpelTips.eu

Bordspellen

21-en

Er zijn verschillende versies van dit spel bekend wat betreft de puntenaantallen. Het doel van het spel is echter altijd een hoger puntentotaal dan de bank te behalen, zonder een totaal van 21 te overschrijden. Het spel lijkt veel op Blackjack, waardoor het ook erg handig is om de Blackjack pagina te lezen.


Kaartwaarden

De waarde van de kaarten wijken in dit spel af van de normale regels.

Elke aas: 1 of 11 punten naar keuze
Elke koning: 3 punten
Elke vrouw: 2 punten
Elke boer: 1 punt
2 tot en met 10: hun normale waarde

De speler mag zelf bepalen of een aas 1 of 11 punten waard is. De onderstaande voorbeelden laten zien wanneer een speler zal kiezen voor een aas van 11 punten en een aas van 1 punt. Als de speler of de bank een score hoger dan 21 behaalt, verliest de speler de hand.

De speler zal kiezen voor een aas van 11 punten, omdat dit 21 punten oplevert.

Hier zal de aas 1 punt waard zijn, omdat dit 21 punten oplevert.

Regels

Probeer 21 te behalen of zo dicht mogelijk te passen. Wanneer een speler een hand van zeven kaarten 'overleeft' zonder kapot te gaan wint hij sowieso de beurt. Als een speler in het begin een acht en een zeven krijgt toebedeeld, spreken we van vuile was en mag hij om nieuwe kaarten vragen.
Als een speler aan de beurt is, maakt hij de keuze om een extra kaart te pakken of om te passen. Een speler past als zijn score dicht bij 21 is: bijvoorbeeld bij een score van 19 of 20. Bij een lagere score kiest de speler er meestal voor om een extra kaart te pakken. Als de speler een score hoger dan 21 behaalt, verliest hij het spel.
De bank moet een kaart trekken bij een totaal van 16 of lager en mag passen bij een totaal van 17 of meer. Wanneer een roulatie systeem voor de bank wordt gehanteerd, blijft de speler bank als hij met 17 of hoger past. Wanneer de bank en speler met hetzelfde aantal punten passen, wint de bank.
Wanneer een speler twee dezelfde kaarten krijgt, kan hij kiezen voor een splitser of splitter. Dit houdt in dat de kaarten naast elkaar op de tafel worden gelegd en de speler tweemaal mag spelen en op elke kaart mag inzetten.