Canasta

Canasta wordt gespeeld met twee spellen kaarten inclusief jokers (2 keer 52 kaarten en 2 keer 2 jokers, dus 108 kaarten). Bij een spel met 2 personen worden 15 kaarten per persoon gedeeld; bij een spel met 3 personen worden 13 kaarten per persoon gedeeld en bij 4 deelnemers 11 kaarten per persoon.

Delen

Het spel wordt gespeeld met twee spellen kaarten inclusief jokers (2 keer 52 kaarten en 2 keer 2 jokers, dus 108 kaarten). Bij een spel met 2 personen worden 15 kaarten gedeeld; bij een spel met 3 personen worden 13 kaarten per persoon gedeeld en bij 4 deelnemers 11 kaarten per persoon. De rest van de kaarten wordt op een gesloten stapel op de tafel gelegd. De bovenste wordt open neergelegd en vormt de stock.

Doel

Per spelronde worden de punten genoteerd. Doel van het spel is het behalen van zoveel mogelijk punten. De partij die het eerst 5000 punten heeft bereikt wint het spel.

Er wordt gespeeld met de klok mee. Door de spelers wordt een kaart van de stapel gepakt en een kaart weggegooid. De weggegooide kaart is voor iedereen zichtbaar. De volgende speler pakt ofwel een kaart van de stapel ofwel neemt de volledige stapel van weggegooide kaarten (de 'stock'). Als de speler voor dat laatste kiest, mag alleen de bovenste kaart van de weggegooide stapel in die zelfde beurt door de speler gebruikt worden bij het op tafel komen. Je kunt de stapel ('stock') pakken als je iets met de bovenste kaart kunt doen. Als de speler dan voor de eerste keer op tafel komt, dient de speler tevens in het bezit te zijn van minimaal 2 gelijkwaardige kaarten (de joker wordt hierbij niet gezien als gelijkwaardig).
Is men reeds op tafel, of de partner (bij 4 spelers) heeft al kaarten op tafel liggen dan volstaan een gelijkwaardige kaart plus de joker (de joker wordt gezien als gelijkwaardig) om de 'stock' te kunnen pakken. (mits niet geblokkeerd) Wel kun je de bovenste kaart op de stock aansluiten bij de series op tafel. Er dient dan wel een nieuwe kaart weggegooid te worden.

Er zijn 3 kaarten waarmee de stock geblokkeerd kan worden voor de volgende speler. Dat zijn de zwarte 3, de joker en de 2 ('pseudo joker'). Wordt de (pseudo)joker gebruikt dan kan de stock alleen gepakt worden indien men weer over minimaal 2 gelijkwaardige kaarten beschikt. Deze 2 kaarten kunnen tijdens het spel op de stock gelegd worden maar kunnen ook bij aanvang van het spel al als stockkaart klaarliggen. De speler die het spel begint kan dan alleen nog maar een kaart van de stapel nemen.

Lees de puntentelling van canasta verder op de volgende pagina.

Meer spelregels lezen? Like ons op Facebook