Canasta - SpelTips.eu

Bordspellen

Canasta

Canasta wordt gespeeld met twee spellen kaarten inclusief jokers (2 keer 52 kaarten en 2 keer 2 jokers, dus 108 kaarten). Bij een spel met 2 personen worden 15 kaarten per persoon gedeeld; bij een spel met 3 personen worden 13 kaarten per persoon gedeeld en bij 4 deelnemers 11 kaarten per persoon.


Delen

Het spel wordt gespeeld met twee spellen kaarten inclusief jokers (2 keer 52 kaarten en 2 keer 2 jokers, dus 108 kaarten). Bij een spel met 2 personen worden 15 kaarten gedeeld; bij een spel met 3 personen worden 13 kaarten per persoon gedeeld en bij 4 deelnemers 11 kaarten per persoon. De rest van de kaarten wordt op een gesloten stapel op de tafel gelegd. De bovenste wordt open neergelegd en vormt de stock.


Doel

Per spelronde worden de punten genoteerd. Doel van het spel is het behalen van zoveel mogelijk punten. De partij die het eerst 5000 punten heeft bereikt wint het spel.

Er wordt gespeeld met de klok mee. Door de spelers wordt een kaart van de stapel gepakt en een kaart weggegooid. De weggegooide kaart is voor iedereen zichtbaar. De volgende speler pakt ofwel een kaart van de stapel ofwel neemt de volledige stapel van weggegooide kaarten (de 'stock'). Als de speler voor dat laatste kiest, mag alleen de bovenste kaart van de weggegooide stapel in die zelfde beurt door de speler gebruikt worden bij het op tafel komen. Je kunt de stapel ('stock') pakken als je iets met de bovenste kaart kunt doen. Als de speler dan voor de eerste keer op tafel komt, dient de speler tevens in het bezit te zijn van minimaal 2 gelijkwaardige kaarten (de joker wordt hierbij niet gezien als gelijkwaardig).
Is men reeds op tafel, of de partner (bij 4 spelers) heeft al kaarten op tafel liggen dan volstaan een gelijkwaardige kaart plus de joker (de joker wordt gezien als gelijkwaardig) om de 'stock' te kunnen pakken. (mits niet geblokkeerd) Wel kun je de bovenste kaart op de stock aansluiten bij de series op tafel. Er dient dan wel een nieuwe kaart weggegooid te worden.

Er zijn 3 kaarten waarmee de stock geblokkeerd kan worden voor de volgende speler. Dat zijn de zwarte 3, de joker en de 2 ('pseudo joker'). Wordt de (pseudo)joker gebruikt dan kan de stock alleen gepakt worden indien men weer over minimaal 2 gelijkwaardige kaarten beschikt. Deze 2 kaarten kunnen tijdens het spel op de stock gelegd worden maar kunnen ook bij aanvang van het spel al als stockkaart klaarliggen. De speler die het spel begint kan dan alleen nog maar een kaart van de stapel nemen.


Puntentelling

Elke aas
20 punten
Elke koning, vrouw, boer, 10, 9 of 8:
10 punten
Elke 7, 6, 5, 4:
5 punten
Zwarte 3:
5 punten
Rode 3:
100 punten als er is uitgelegd, anders 100 minpunten
Elke 2:
20 punten
Elke joker:
50 punten
Alle 4 rode drieën:
800 punten
Zuivere canasta (zie hieronder) 500 punten (rode kaart boven)
Onzuivere canasta (zie hieronder) 300 punten (zwarte kaart boven)

Het uitkomen op tafel.

Neerleggen van kaarten kan alleen middels het leggen van setjes van minimaal 3 kaarten van dezelfde waarde. Twee kaarten is ook mogelijk wanneer dat wordt aangevuld met een (pseudo)joker. Daarnaast moet de rode 3 ten alle tijde op tafel gelegd worden. Indien men een rode drie op tafel legt mag een nieuwe kaart getrokken worden. (alleen indien een rode 3 in de 'stock' zit mag er geen kaart meer van de stapel genomen worden).

Het voordeel van uitkomen is dat je vanaf de volgende beurt de 'stock' mag pakken met 1 gelijke kaart + (pseudo)joker. (is er een (pseudo)joker opgegooid dan is dit voordeel te niet gedaan en dient iedereen minimaal 2 dezelfde kaarten te hebben om de stock te pakken.)

Het minimale aantal punten waarmee mag worden uitgekomen is afhankelijk van het aantal punten dat de speler heeft:


Minder dan 0: 15 punten
0 - 1495: 50 punten
1500 - 2995: 90 punten
3000 - 5000 120 punten

Canasta

Een canasta is een verzameling kaarten van dezelfde waarde, bijvoorbeeld boeren. Wanneer een verzameling van 7 stuks op tafel ligt bij een van de spelers dan is er sprake van een zuivere canasta. Een onzuivere canasta is een verzameling van minimaal 4 kaarten van dezelfde waarde die zijn aangevuld tot 7 kaarten met behulp van jokers of tweeën. Als je een canasta hebt maak je een stapel van je de verzameling. Bij een zuivere canasta ligt een rode kaart boven. Bij een onzuivere canasta ligt de zwarte kaart boven. Deze canasta mag vervolgens niet meer ingekeken worden.


Uitgaan

De partij die het potje beëindigt door het spelen van zijn laatste kaart krijgt 100 punten. Uitgaan mag alleen door een speler (of partner bij 4 spelers) die twee canastas op tafel heeft liggen. Men is bij het uitgaan verplicht nog een kaart af te leggen op de 'stock'. Bij het uitgaan mag wel een setje van 4 zwarte drieën worden afgelegd.

De punten op tafel worden per persoon geteld. De rode drie telt bij het tellen van de kaarten mee voor de normale kaartwaarde van 5 punten (voor kaarten tussen de 3 en de 7) + uiteraard de 100 punten per rode 3. De personen die niet zijn uitgegaan hebben nog kaarten in de hand. De waarde van die kaarten + de eventueel op tafel aanwezige kaarten wordt afgetrokken van het puntentotaal van die personen (derhalve geen canasta = alle punten negatief).

Dat zijn de spelregels van Canasta in een notendop. We wensen u veel Canasta plezier!