Poker

Er bestaan veel verschillende soorten poker. Op deze pagina zullen we de spelregels van de meest populaire variant bespreken: Texas Hold'em.

Spelregels

Texas Hold'em wordt gespeeld met een volledige slof van 52 kaarten. Iedere speler krijgt voor zichzelf twee gesloten kaarten. Vervolgens worden in het midden van de tafel in totaal vijf kaarten opengelegd. De spelers maken nu een zo hoog mogelijke 5-kaart pokerhand uit de twee eigen en de vijf open kaarten. Je mag dus twee kaarten van jezelf gebruiken en drie van tafel, of ייn kaart van jezelf en vier van tafel. Het is ook mogelijk om het 'Board' te spelen. Dan gebruik je alleen de 5 kaarten van de tafel. Dit komt echter niet vaak voor. Daarnaast kan je zo niets winnen, omdat niemand een slechtere hand dan de tafel kan hebben. Als niemand een betere combinatie heeft, dan de vijf kaarten die open op tafel liggen, wordt de 'pot' verdeeld onder de spelers die aan het eind nog in de hand zitten.

Kaart waarden

Hieronder zijn de verschillende soorten handen afgebeeld die mogelijk zijn bij poker, van hoog naar laag. De Aas is bij poker de hoogste kaart, daarna Heer, Vrouw, Boer en 10, door naar 2.

Hand Uitleg
Royal Flush
De hoogste hand van alle pokerhanden, de 5 hoogste kaarten, aas t/m tien van dezelfde kleur.Het is eigenlijk hetzelfde als een straight flush met de aas als hoogste kaart. Als meerdere spelers een royal flush hebben, wordt de pot gedeeld. In poker wordt nooit gekeken naar kleur.
Straight Flush
Vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur. Dit voorbeeld is een straight flush 'tot de vijf'. De aas telt hier ook als 1. De laagste straight flush is A-2-3-4-5, de hoogste is een Royal Flush. Indien meerdere spelers een straight flush hebben, wint de hand met de hoogste kaart.
Four of a Kind
Vier gelijkwaardige kaarten, de laagste is vier tweeën, de hoogste vier azen. Dit voorbeeld is een four of a kind 'boeren'. Als meerdere spelers een four of a kind hebben, beslist de hoogste combinatie. Als die gelijk is, beslist de vijfde kaart wie er wint.
Full House
Three of a kind met een paar. Dit voorbeeld is een full house 'zevens-drieën'. Als meerdere spelers een full house hebben, wint de hand met de hoogste three of a kind (hier de zevens). Indien die gelijk is, wordt gekeken naar wie het hoogste paar heeft (hier de drieën). Een full house met 7-7-7-3-3 is dus hoger dan een met 6-6-6-A-A.
Flush
Vijf willekeurige kaarten van dezelfde kleur. Dit voorbeeld is een flush 'vrouw-hoog'. Als meerdere spelers een flush hebben, beslist de hoogste kaart wie er wint (hier de vrouw), als die gelijk is, wordt er gekeken naar de tweede, derde, vierde of vijfde kaart. Een Flush met 2-3-4-Q-K is dus hoger dan een met 6-8-T-J-K.
Straat
Vijf opeenvolgende kaarten van verschillende kleur. Dit voorbeeld is een straat 'tot de tien'. De aas telt hier ook als 1. De laagste straat is A-2-3-4-5, de hoogste is T-J-Q-K-A. Als meerdere spelers een straat hebben, wint de hand met de hoogste kaart.
Three of a Kind
Drie gelijkwaardige kaarten, de laagste is drie tweeën, de hoogste drie azen. Dit voorbeeld is een three of a kind 'vieren'. Als meerdere spelers een three of a kind hebben, beslist de hoogste combinatie. Als die gelijk is, beslist de vierde kaart wie er wint (hier een tien). Als die ook gelijk is, wordt gekeken naar de vijfde kaart (hier een twee).
Twee Paar
Twee keer twee gelijkwaardige kaarten, het laagste paar is twee tweeën, het hoogste twee azen. Dit voorbeeld is 'twee paar, achten-vijven'. Als meerdere spelers twee paar hebben, wint de hand met het hoogste paar (hier de achten). Als die gelijk is, gaat het om het tweede paar (hier de vijven). Als die ook gelijk is, wordt gekeken naar de vijfde kaart (hier een aas). Twee paar met K-K-3-3-2 is dus hoger dan Q-Q-J-J-A.
Een Paar
Twee gelijkwaardige kaarten, het laagste paar is twee tweeën, het hoogste twee azen. Dit voorbeeld is 'één paar, negens'. Als meerdere spelers een paar hebben, wint de hand met het hoogste paar (hier de negens). Als die gelijk is, gaat het om de hoogste bijkaart (hier de zeven), als die ook gelijk is, wordt gekeken naar de tweede of derde hoogste kaart. Eén paar met K-K-A-3-2 is dus hoger dan K-K-Q-J-T.
High Card (Niets)
Vijf kaarten die geen enkele reguliere combinatie vormen, de laagste is 2-3-4-5-7, de hoogste 9-J-Q-K-A. Dit voorbeeld is een 'high card koning'. Als meerdere spelers 'no pair' hebben, beslist de hoogste kaart wie er wint (hier de koning), als die gelijk is, wordt er gekeken naar de tweede, derde, vierde of vijfde kaart. High card met 2-3-4-Q-K is dus hoger dan een met 6-8-T-J-K.

Lees meer over het spelverloop in poker op de volgende pagina

Meer spelregels lezen? Like ons op Facebook