Poker - SpelTips.eu

Bordspellen

Poker

Er bestaan veel verschillende soorten poker. Op deze pagina zullen we de spelregels van de meest populaire variant bespreken: Texas Hold'em.


Speel hier nu gratis 3-card Poker!

Spelregels

Texas Hold'em wordt gespeeld met een volledige slof van 52 kaarten. Iedere speler krijgt voor zichzelf twee gesloten kaarten. Vervolgens worden in het midden van de tafel in totaal vijf kaarten opengelegd. De spelers maken nu een zo hoog mogelijke 5-kaart pokerhand uit de twee eigen en de vijf open kaarten. Je mag dus twee kaarten van jezelf gebruiken en drie van tafel, of ייn kaart van jezelf en vier van tafel. Het is ook mogelijk om het 'Board' te spelen. Dan gebruik je alleen de 5 kaarten van de tafel. Dit komt echter niet vaak voor. Daarnaast kan je zo niets winnen, omdat niemand een slechtere hand dan de tafel kan hebben. Als niemand een betere combinatie heeft, dan de vijf kaarten die open op tafel liggen, wordt de 'pot' verdeeld onder de spelers die aan het eind nog in de hand zitten.


Kaart waarden

Hieronder zijn de verschillende soorten handen afgebeeld die mogelijk zijn bij poker, van hoog naar laag. De Aas is bij poker de hoogste kaart, daarna Heer, Vrouw, Boer en 10, door naar 2.

Hand Uitleg
Royal Flush
De hoogste hand van alle pokerhanden, de 5 hoogste kaarten, aas t/m tien van dezelfde kleur.Het is eigenlijk hetzelfde als een straight flush met de aas als hoogste kaart. Als meerdere spelers een royal flush hebben, wordt de pot gedeeld. In poker wordt nooit gekeken naar kleur.
Straight Flush
Vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur. Dit voorbeeld is een straight flush 'tot de vijf'. De aas telt hier ook als 1. De laagste straight flush is A-2-3-4-5, de hoogste is een Royal Flush. Indien meerdere spelers een straight flush hebben, wint de hand met de hoogste kaart.
Four of a kind
Vier gelijkwaardige kaarten, de laagste is vier tweeën, de hoogste vier azen. Dit voorbeeld is een four of a kind 'boeren'. Als meerdere spelers een four of a kind hebben, beslist de hoogste combinatie. Als die gelijk is, beslist de vijfde kaart wie er wint.
Full House
Three of a kind met een paar. Dit voorbeeld is een full house 'zevens-drieën'. Als meerdere spelers een full house hebben, wint de hand met de hoogste three of a kind (hier de zevens). Indien die gelijk is, wordt gekeken naar wie het hoogste paar heeft (hier de drieën). Een full house met 7-7-7-3-3 is dus hoger dan een met 6-6-6-A-A.
Flush
Vijf willekeurige kaarten van dezelfde kleur. Dit voorbeeld is een flush 'vrouw-hoog'. Als meerdere spelers een flush hebben, beslist de hoogste kaart wie er wint (hier de vrouw), als die gelijk is, wordt er gekeken naar de tweede, derde, vierde of vijfde kaart. Een Flush met 2-3-4-Q-K is dus hoger dan een met 6-8-T-J-K.
Straat
Vijf opeenvolgende kaarten van verschillende kleur. Dit voorbeeld is een straat 'tot de tien'. De aas telt hier ook als 1. De laagste straat is A-2-3-4-5, de hoogste is T-J-Q-K-A. Als meerdere spelers een straat hebben, wint de hand met de hoogste kaart.
Three of a kind
Drie gelijkwaardige kaarten, de laagste is drie tweeën, de hoogste drie azen. Dit voorbeeld is een three of a kind 'vieren'. Als meerdere spelers een three of a kind hebben, beslist de hoogste combinatie. Als die gelijk is, beslist de vierde kaart wie er wint (hier een tien). Als die ook gelijk is, wordt gekeken naar de vijfde kaart (hier een twee).
Twee paar
Twee keer twee gelijkwaardige kaarten, het laagste paar is twee tweeën, het hoogste twee azen. Dit voorbeeld is 'twee paar, achten-vijven'. Als meerdere spelers twee paar hebben, wint de hand met het hoogste paar (hier de achten). Als die gelijk is, gaat het om het tweede paar (hier de vijven). Als die ook gelijk is, wordt gekeken naar de vijfde kaart (hier een aas). Twee paar met K-K-3-3-2 is dus hoger dan Q-Q-J-J-A.
Een paar
Twee gelijkwaardige kaarten, het laagste paar is twee tweeën, het hoogste twee azen. Dit voorbeeld is 'één paar, negens'. Als meerdere spelers een paar hebben, wint de hand met het hoogste paar (hier de negens). Als die gelijk is, gaat het om de hoogste bijkaart (hier de zeven), als die ook gelijk is, wordt gekeken naar de tweede of derde hoogste kaart. Eén paar met K-K-A-3-2 is dus hoger dan K-K-Q-J-T.
High Card (Niets)
Vijf kaarten die geen enkele reguliere combinatie vormen, de laagste is 2-3-4-5-7, de hoogste 9-J-Q-K-A. Dit voorbeeld is een 'high card koning'. Als meerdere spelers 'no pair' hebben, beslist de hoogste kaart wie er wint (hier de koning), als die gelijk is, wordt er gekeken naar de tweede, derde, vierde of vijfde kaart. High card met 2-3-4-Q-K is dus hoger dan een met 6-8-T-J-K.

Het spel

Blinde inzetten

Voordat de kaarten worden gedeeld, moet de eerste speler die direct links van de button zit, een verplichte inzet plaatsen, de zogenoemde 'kleine blinde inzet', of 'small blind'. De speler die direct links van de kleine blind zit, moet vervolgens ook een verplichte inzet plaatsen, de 'grote blinde inzet', of 'big blind'. De grote blinde inzet heeft de dubbele waarde van de kleine blinde inzet en is gelijk aan de minimale inzet voor de rest van de hand.

Initial deal

De dealer geeft alle spelers ëën voor ëën twee gesloten kaarten, beginnend bij de small blind en eindigend bij de button.

De eerste inzetronde

De speler direct links van de grote blind heeft de eerste 'actie' en heeft de volgende mogelijkheden: fold, call of raise. Daarna gaat de actie met de klok mee de tafel rond, totdat iedereen aan de beurt is geweest. Pas als iedereen die mee wil gaan evenveel heeft betaald, is de inzetronde ten einde en kan de volgende kaart gedeeld worden. Zodra alle spelers hun mogelijkheden hebben uitgevoerd en alle inzetten zijn gedaan, verzamelt de dealer alle inzetten in de pot.


Mogelijke Acties
Fold De hand opgeven. Je hoeft niets meer te betalen, maar je kan de hand ook niet meer winnen. Je geeft je kaarten dicht terug aan de dealer en je wacht op de volgende hand.
Call Meegaan met de inzet van een andere speler. Je zet het bedrag in wat er van je gevraagd wordt, zodat je door kan naar de volgende ronde, of op het eind, in de 'showdown', de kaarten van de tegenstander krijgt te zien.
Raise Het verhogen van een geplaatste inzet. Je verhoogt de inzet van een ander, zodat hij nu op zijn beurt moet beslissen of hij foldt, callt, of nog een keer raist.
Check Afzien van inzetten. Door een klopje op tafel geef je aan dat je nog in de hand wil blijven, maar (nog) niks wil inzetten. Als iemand heeft ingezet kan er niet meer gecheckt worden. Als iedereen checkt, wordt gratis de volgende kaart gedraaid.
Bet Een inzet plaatsen, als je de eerste bent die tijdens die inzetronde geld in de pot doet.

De Flop

Als de eerste inzetronde klaar is, slaat de dealer (zachtjes) met zijn vuist op tafel, legt de bovenste kaart van het 'deck' dicht opzij (de 'burn card') en legt de volgende drie kaarten open in het midden van de tafel, de 'Flop'. De nog actieve spelers hebben nu elk vijf kaarten in totaal: twee eigen kaarten en drie gemeenschappelijke kaarten van tafel. Er volgt een inzetronde waarbij de eerste actieve speler links naast de button als eerste moet handelen. Deze heeft daarbij de volgende mogelijkheden: check, of bet.
Als de eerste speler checkt, hebben de volgende spelers ook de mogelijkheid om te checken. Als een speler een inzet plaatst, hebben de andere spelers de volgende mogelijkheden: call, raise of fold.
Als een speler heeft ingezet en alle andere spelers folden hun kaarten, is de hand direct ten einde en krijgt de speler die heeft ingezet de pot toegeschoven. Er kan dan meteen worden begonnen aan de volgende hand.
Als alle spelers die hun kaarten nog niet hebben weggegooid allen evenveel aan inzetten hebben geplaatst, volgt de vierde kaart, de 'Turn'.

De Turn

De dealer slaat weer met zijn vuist op tafel, verbrandt weer een kaart en legt de volgende kaart open in het midden van de tafel, de 'Turn'. Er volgt een derde inzetronde, volgens dezelfde procedure als op de flop.

De River

De dealer slaat (voor de laatste keer) met zijn vuist op tafel, verbrandt weer een kaart en legt de laatste gemeenschappelijke kaart open in het midden van de tafel, de 'River'. Er volgt een laatste inzetronde, volgens dezelfde procedure als op de turn.
Als er na deze laatste inzetronde nog meerdere spelers over zijn, volgt de 'showdown'. De spelers moeten hun kaarten laten zien. De speler die de hoogste combinatie weet te maken wint de pot. Als twee of meer spelers dezelfde hand hebben, wordt de pot onder hen verdeeld.

Rake

De dealer pakt een percentage voor het huis uit de pot, de 'rake', en schuift de pot naar de speler met de winnende hand. Deze geeft zijn kaarten terug aan de dealer en mag hem een fooitje geven, als hij daar behoefte aan heeft. De dealer verzamelt alle kaarten, schud ze, verschuift de button ייn plaats naar links en begint met een nieuwe hand.